Dr Johanna Budwig – odkrywczyni leczniczych właściwości oleju lnianego.
Prekursorem badań w zakresie zdrowotnych i leczniczych właściwości oleju lnianego była niemiecka
biochemik Dr Johanna Budwig.
Dr Johanna Budwig (1909 – 2003) uzyskała doktoraty w dwóch dziedzinach nauki: biochemii i
nauk przyrodniczych. Niezależnie od tego przeszła przeszkolenie medyczne oraz studiowała na kolejnych
kierunkach, takich jak: farmacja, fizyka, botanika i biologia, które ukończyła z wynikiem
celującym.
Niezależnie od pracy naukowej na Uniwersytecie w Munster współpracowała z wieloma szpitalami.
Na początku lat pięćdziesiątych ubiegłego wieku Niemiecki Rząd uczynił ją odpowiedzialną
za przeprowadzenie badań mających określić oddziaływanie farmaceutyków i przetworzonej
żywności na ludzki organizm i zdrowie człowieka. W 1953r. zrezygnowała z tego stanowiska. Zapewne
odbyło się to pod wpływem nacisków przemysłu farmaceutycznego oraz producentów
przemysłowo przetwarzanej żywności, szczególnie lobby przemysłu tłuszczowego.
Następnie, niezależnie od prowadzonych badań naukowych, prowadziła własną klinikę, gdzie byli
poddawani skutecznemu leczeniu pacjenci z nowotworami – w stanach beznadziejnych, którym
praktykujący lekarze, leczący w oparciu o medycynę akademicką, nie dawali żadnej nadziei na wyleczenie.
Dr Budwig stosując własnego opracowania dietetyczną terapię wielokrotnie zaprzeczała
tym akademickim wyrokom. Publicznie twierdziła, że 90% jej pacjentów będących w stanie krytycznym
zostało wyleczonych. Nikt temu nie przeczył.
Podczas dietetycznego leczenia nowotworów metodą Dr Budwig jednocześnie następowało wyleczenie
innych chorób cywilizacyjnych występujących u pacjentów poddanym tej kuracji.
Dr Budwig zaobserwowała, że we krwi (u wszystkich poważnie chorych) występuje brak pewnych
związków (fosfatydów i lipoprotein) oraz kwasu tłuszczowego Omega – 3. Dalej stwierdziła,
że w sytuacji takich niedoborów nowotwory rozwijają się gwałtownie.
Obserwując krew chorych pacjentów dostrzegła, że hemoglobina w przypadku
pacjentów z zaawansowanym stadium nowotworu, ma odcień żółto – zielonkawy zamiast czerwonego
– typowego dla zdrowego organizmu. To odkrycie dało początek pracom badawczym. Chorych
na nowotwory poddano leczeniu. Uzupełnianie substancji odżywczych trwało trzy miesiące. Po
tym okresie nowotwory stopniowo zaczęły się cofać. Fosfatydy i lipoproteiny ponownie pojawiły
się w organizmie. Hemoglobina odzyskała czerwoną barwę.

Dr Budwig rozpoczęła prace nad znalezieniem
naturalnego produktu spożywczego, który będzie posiadał niezbędne składniki,
pozwalające w sposób naturalny zasilić chory organizm w konieczne związki, tak bardzo potrzebne
dla normalnego funkcjonowania organizmu.
Poszukiwania i prace badawcze w tej dziedzinie zaowocowały ogłoszeniem w 1951r. kryteriów
leczniczej diety w postaci znanej dzisiaj na całym świecie pasty Dr Budwig. Pasta Dr Budwig to nic
innego, jak zmiksowany w odpowiednich proporcjach olej lniany i chudy biały twaróg – mieszanina
absolutnie naturalnych składników – spożywanych razem. Tylko w tej postaci uruchomiają się
najkorzystniejsze dla organizmu procesy biologiczne. Zmiksowanie oleju lnianego i chudego twarogu,
powoduje związanie nienasyconego kwasu tłuszczowego Omega – 3 z białkiem. Ten zabieg
sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie, co w dalszej kolejności sprzyja bardzo efektywnemu
wchłanianiu w układzie pokarmowym. W dalszej kolejności krew i limfa przekazują
dostarczone w diecie związki chorym organom.
Kiedy Dr Johanna Budwig w 1951 roku ogłosiła zasady jednocześnie leczniczej i profilaktycznej
diety z zastosowaniem oleju lnianego, natychmiast spotkała się z ogromnym oporem i
blokadą informacyjną spowodowaną przez lobby przemysłu farmaceutycznego, spożywczego i
tłuszczowego. Zrobiono wszystko, by nie dopuścić do rozpowszechnienia się tego fenomenalnie
wyjątkowego odkrycia.
Rewelacyjnie proste w swej zasadzie i wręcz nieprawdopodobne Jej metody leczenia godziły siłą
rzeczy, w finansowe interesy przemysłu tłuszczowego i przemysłu spożywczego, a
szczególnie dotkliwie w interesy przemysłu farmaceutycznego. Uczyniono więc wszystko,
by nie dopuścić do spożytkowania przez normalnych ludzi tego rewelacyjnego osiągnięcia naukowego.
Dla finansowego establishmentu zdrowie ludzkie jest zbyt cenne (paradoksalnie), by zrezygnować z okazji,
robienia na nim gigantycznych nieraz niecnych interesów.
Dr Johanna Budwig opublikowała wiele prac naukowych w tej dziedzinie i wydała jedenaście
książek. Jej odkrycia, mimo wszystko, docierały do kręgów naukowych i nabierały coraz większego
rozgłosu. W tej sytuacji nie może dziwić, że była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla.
Jednak nigdy tej nagrody Jej nie przyznano, co nie dziwi ludzi znających kulisy przemysłu farmaceutycznego i spożywczego.
Nie powinno też dziwić, że jedynie dwie Jej książki zostały przetłumaczone.
Jednakże wbrew wysiłkom, by spostponować osiągnięcie Dr Budwig, Jej odkrycia nabierały znaczenia i były przekazywane różnymi kanałami dalej w świat, z wyłączeniem kanałów oficjalnych, w tym konkretnym przypadku, zarezerwowanym, dla możnych zawiadujących przemysłem farmaceutycznym i przemysłowym przetwarzaniem żywności oraz przemysłem tłuszczowym.

Gremia naukowców podejmowały jednak prace badawcze mające ustalić rolę i zadanie, jakie
pełnią w organizmie człowieka kwasy tłuszczowe. Obecnie na świecie prowadzi się ponad dwa
tysiące różnego rodzaju badań naukowych w tej dziedzinie.
Dr Dan C. Roehm, onkolog i kardiolog w 1990 roku (czterdzieści lat po odkryciach Dr Budwig)
podjął prace badawcze w zakresie zbadania skuteczności diety Dr Budwig. Początkowo, jak sam
stwierdza, podchodził do tego zagadnienia z niewiarą i wielką rezerwą. Po wnikliwych badaniach,
w skierowanej do środowiska lekarskiego publikacji ,,Townsend Letter for Doctors”, oświadczył:
,,(….) Nowotwór jest łatwo uleczalny. Terapia polega jedynie na odpowiedniej diecie. Reakcja na
nią jest natychmiastowa; komórki nowotworowe są słabe i bardzo podatne na uszkodzenia. Dr
Budwig bardzo precyzyjnie rozpoznała biochemiczny punkt załamania się nowotworu, co bardzo
łatwo można sprawdzić zarówno in – vitro, jak i in – vivo”.
,,Wybaczcie niegodziwcom, którzy przez tak długi czas uniemożliwiali Wam i Waszym
najbliższym dostęp do tej prostej informacji.”         [Dr Dan C. Roehm]

Wstaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *