Obrona organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników polega na ich unieszkodliwianiu
(neutralizacji) za pomocą związków, które wchodzą z nimi w rekcje, jednocześnie nie tworząc
w ich miejsce innych RFT. Związki, które neutralizują wolne rodniki to antyutleniacze.
Źródła wolnych rodników:
● mitochondria komórkowe, w których zachodzą procesy wytwarzania energii komórkowej,
● procesy utleniania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
● stany zapalne w organizmie i zaburzenia metaboliczne np. cukrzyca,
● produkty przemiany materii,
● skażone powietrze i dym papierosowy,
● wysoko przetworzona żywność i konserwanty.
Organizm posiada wiele mechanizmów obronnych zabezpieczających prawidłowy metabolizm
komórkowy w obecności reaktywnych form tlenu. Jednym z podstawowych elementów tego obronnego
systemu jest umiejętność izolacji miejsca, w którym powstają wolne rodniki.
Zdrowy organizm posiadający sprawny system neutralizacji wolnych rodników potrafi sobie radzić
z pojawiającym się stresem oksydacyjnym. W skład metabolicznego systemu neutralizacji RFT
wchodzi między innymi dysmutaza ponadtlenkowa – SOD, katalaza – KAT oraz peroksydaza glutationowa
– GSH. Antyutleniacze (związki neutralizujące RFT) mogą być dostarczane także w diecie
pokarmowej. Zasadnicza rola należy w tym przypadku do rozpuszczalnej w wodzie witaminie C oraz
rozpuszczalnej w tłuszczach witaminie E, której źródłem jest olej lniany oraz inne oleje roślinne.
Gdy system neutralizacji RFT funkcjonuje sprawnie, w organizmie utrzymywany jest stan
równowagi, charakteryzujący się tym, że uszkodzenia powstałe w wyniku działania RFT mają
zakres ograniczony, a powstałe uszkodzenia są naprawiane.
W prawidłowo funkcjonującym metabolizmie działa trójstopniowy (trójpoziomowy) system obronny
przeciwdziałający szkodliwemu oddziaływaniu na organizm RFT:
● pierwszy poziom obrony jest to wewnętrzny (endogenny) system naszego organizmu,
przeciwdziałający powstawaniu RFT, który jednocześnie hamuje reakcje wolnych rodników
ze związkami czynnymi biologicznie, należy do niego; koenzym Q10, glutation oraz takie
enzymy jak; dysmutaza ponadtlenkowa, katalaza, peroksydaza glutationowa,
● drugi poziom obrony stanowią związki neutralizujące RFT, (wymiatacze wolnych
rodników), operujące w środowisku wodnym naszego organizmu, do których zaliczana jest
witamina C i glutation, oraz związki działające w środowisku kwasów tłuszczowych, czyli
witamina E i karoteny,
● trzeci poziom obrony jest zlokalizowany w bezpośrednim sąsiedztwie błony komórkowej,
który osłania błonę przed szkodliwym działaniem RFT, a w przypadku jej uszkodzenia odpowiada
za naprawę uszkodzonych fragmentów błony komórkowej. Podstawowym związkiem,
który spełnia te funkcje jest witamina E i wielonienasycony kwas tłuszczowy.
Bogatym źródłem tych związków jest olej lniany, który zawiera; wielonienasycony kwas
tłuszczowy Omega – 3, witaminy E i inne antyutleniacze (sterole, karoteny, plastochromanol 8),
niezbędne do neutralizacji toksycznych cząstek RFT. Wymienione
związki, które zawiera olej lniany, nie są produkowane w organizmie. Muszą być dostarczone
w pokarmie.
Należy pamiętać, że określony antyutleniacz neutralizuje konkretne wolne rodniki. Nie ma więc
uniwersalnego związku, który chroniłby organizm przed działaniem całej kaskady RFT.
Sprawność organizmu walki z wolnymi rodnikami spada wraz z wiekiem, a kumulacja uszkodzeń w mitochondrium
komórki, spowodowanych przez RFT, jest jedną z głównych przyczyn starzenia. Istnieje także wiele
dowodów na to, że wolne rodniki stanowią główną przyczynę w powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych.
Można temu zapobiec poprzez stosowanie odpowiedniej diety. Składniki
pokarmu wywierają bowiem decydujący wpływ na szereg reakcji zachodzących w organizmie
na poziomie metabolizmu komórkowego. Właściwa porcja niezbędnych składników wpływa,
między innymi, na utrzymywanie poprawnej struktury DNA, co w istotny sposób oddziałuje na prawidłowy
przebieg procesów zachodzących w organizmie. Natomiast deficyt niektórych składników
w diecie pokarmowej może prowadzić do powstania stanów patologicznych i zwyrodnieniowych.
Ważnym źródłem antyoksydantów może być właściwa dieta, która potrafi uzupełnić w
organizmie niedobory przeciwutleniaczy. Do podstawowych antyutleniaczy należy witamina A i C
oraz witamina E i karotenoidy, które zawiera olej lniany. Witamina E jest umiejscowiona głównie
w błonach komórkowych i cząsteczkach lipoprotein, które chroni przed uszkodzeniami w wyniku
możliwości ich utlenienia przez wolne rodniki. Ochrona lipidów przez witaminę E sprowadza się
do neutralizacji toksycznych wolnych rodników. Witamina E może być pomocna wszędzie tam
gdzie procesy utlenienia komórek organizmu są procesami inicjującymi procesy chorobowe. Uważa
się, że wolne rodniki odgrywają decydującą rolę w patologicznych procesach wielu chorób takich
jak; choroby układu sercowo – naczyniowego, cukrzyca oraz wielu innych – z inicjowaniem chorób
nowotworowych włącznie. Odpowiednie dawki przeciwutleniaczy (naturalnych antyoksydantów)
zawarte w pokarmie mogą powstrzymywać procesy chorobowe. Do szczególnie
aktywnych antyutleniaczy i niezbędnych dla zachowania zdrowia jest zaliczana witamina E.
Witamina E w wyjątkowo skutecznej postaci jest zawarta w oleju lnianym, gdzie jej działanie jest synergiczne (spotęgowane).
Efekt synergii zostaje osiągnięty dzięki pozostałym innym związkom
przeciwutleniającym, które zawiera olej lniany. Należą do nich takie struktury jak: sterole, plastochromanol
8 i karoteny oraz inne antyoksydanty, występujące w oleju w mniejszych ilościach. Dodatkowym
składnikiem, dającym możliwość spotęgowanego działania witaminy E jest wielonienasycony
kwas tłuszczowy Omega – 3, którego olej lniany w swej natruralnej postaci zawiera ponad 52%. Właściwa kompozycja tych
składników pozwala wywołać reakcję synergicznego i prozdrowotnego działania wszystkich
związków, które zawiera olej lniany. Podkreśla to wielu autorów. Tak jest jednak przy spełnieniu koniecznego
warunku, gwarantującego, że zawarte w oleju lnianym składniki występują w czynnej formie
biologicznej. To oznacza, że w procesie ich pozyskiwania z nasion, nie zostały one zniszczone i są
nadal biochemicznie aktywne.

Najlepszą kompozycję tworzy Sama Natura.
Wszystkie te związki – w aktywnej biochemicznie formie – zawiera Olej Lniany Vis Natura.

Jeden komentarz

  1. What’s up mates, good article and nice urging
    commented at this place, I am truly enjoying by these.

Wstaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *