,,W USA setki tysięcy ludzi umiera z powodu chorób serca i nowotworów.
Myślę, że dowody na korzystne, zmniejszające cierpienia działanie witaminy E,
są niepodważalne. W dodatku witamina E jest niedroga”. [dr Jeffrey Blumberg]

My moglibyśmy dodać, że w Europie i Polsce jest już podobnie.
Witamina E – skuteczny antyutleniacz.
Witamina E jest niezbędnym składnikiem naszej diety pokarmowej. Posiada ona ogromny wpływ
na prawidłowy przebieg metabolicznych funkcji w ludzkim organizmie. Każda komórka naszego
organizmu potrzebuje określonej porcji tej substancji. Do najważniejszych funkcji, jakie spełnia witamina
E jest osłona antyoksydacyjna, którą zapewnia ona każdej komórce naszego organizmu.
Ludzki organizm nie potrafi samodzielnie przeprowadzić syntezy witaminy E. Dlatego też
witamina E musi być obowiązkowo dostarczona w diecie. Bogatym źródłem naturalnej
witaminy E jest olej lniany.
Naturalna witamina E (bo tylko o takich związkach w tych informacjach jest mowa) jest substancją,
rozpuszczalną w tłuszczach. Witamina E nie jest pojedynczym związkiem, lecz
jest kompozycją ośmiu związków chemicznych o podobnej strukturze biochemicznej: czterech tokoferoli
i czterech tokotrienoli. Należy podkreślić rzecz najistotniejszą, że związki wchodzące w
skład witaminy E działają najskuteczniej (synergicznie), kiedy wszystkie ich formy występują razem.
Stąd nasuwa się oczywisty wniosek, że skuteczność działania związków naturalnych w konfrontacji
z działaniem związków syntetycznych jest nieporównywalna. W tym przypadku nie
można pominąć faktu, że w syntetycznej witaminie E, jedynie jeden ze związków chemicznych
ma strukturę chemiczną zbliżoną (porównywalną) do tej, która występuje w naturze. Jakikolwiek
dodatkowy komentarz w tym kontekście staje się bezprzedmiotowy.
W związku z bardzo wysokim potencjałem antyoksydacyjnym naturalna witamina E spełnia wyjątkową rolę
w profilaktyce choroby miażdżycowej, dając osłonę wilonienasyconym kwasom
tłuszczowym, z których jest zbudowana błona komórkowa. Składniki błony komórkowej (w tym
cholesterol) są chronione w ten sposób przed szkodliwym działaniem wolnych rodników (RFT).
Witamina E przyczynia się nie tylko do likwidacji złogów miażdżycowych, ale także nie dopuszcza
do ich powstania. Hamuje agregację (zlepianie) płytek krwi, zapobiega powstawaniu zakrzepów
oraz pomaga przywrócić normalny rytm serca. Wyjątkowo korzystne oddziaływanie witaminy E na
układ sercowo – naczyniowy wynika z możliwości tłumienia stanów zapalnych ścian naczyń
krwionośnych oraz poprzez skuteczne hamowanie ich powstania. Odbywa się to dzięki
możliwościom blokowania utleniających reakcji wywoływanych przez RFT, poprzez neutralizację
tych związków. Wyniki badań potwierdzają, że witamina E w skuteczny sposób zmniejsza ryzyko
wystąpienia chorób układu wieńcowego i innych chorób z nim związanych. Badania potwierdzają
także wyjątkowo korzystny wpływ suplementacji witaminy E na takie dolegliwości jak:
● nadmierna wrażliwość na chłód kończyn dolnych i górnych, spowodowanych spadkiem
krążenia,
● uderzeniami gorąca i zapaleniem naczyń krwionośnych,
● zaburzenia układu nerwowego i depresje,
● poprawia stosunek cholesterolu LDL do HDL oraz powodujeo bniżenie poziomu trójglicerydów we krwi,
● wspomaga gojenie ran i łagodzi zapalenie stawów,
● wpływa kojąco na owrzodzenia układu pokarmowego,
Witamina E wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, szczególnie u osób w
podeszłym wieku. Jest to związane z możliwością osłony błon komórkowych przed szkodliwym
działaniem Reaktywnych Form Tlenu [RFT], wywołujących stany zapalne w organizmie.
Badania potwierdzają także wyjątkowo korzystny wpływ witaminy E w przypadku leczenia cukrzycy typu
II, wrzodów żołądka i zapalenia stawów.
Witamina E poprzez swoje możliwości neutralizacji wolnych rodników, skutecznie chroni błony komórkowe
i same komórki centralnego układu nerwowego. Dlatego suplementacja witaminy E jest zalecana
szczególnie w przypadku chorób centralnego układu nerwowego, takich jak: choroba Parkinsona i choroba
Alzheimera.
Witamina E, jako wyjątkowy antyutleniacz, posiada zdolności neutralizacji RFT na poziomie metabolizmu
komórkowego. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym daje osłonę błonie komórkowej i wnętrzu komórki.
Dzięki tym właściwościom może być wyjątkowo skuteczna w profilaktyce i w walce z chorobami o
podłożu nowotworowym.
Witamina E
Składnik diety.
Składniki diety pokarmowej wywierają decydujący wpływ na szereg reakcji zachodzących w organizmie na
poziomie metabolizmu komórkowego. Właściwa porcja niezbędnych składników wpływa, między innymi,
na utrzymywanie poprawnej struktury DNA, co w istotny sposób oddziałuje na prawidłowy przebieg
procesów zachodzących w organizmie. Natomiast deficyt niektórych składników w diecie pokarmowej może
prowadzić do powstania stanów patologicznych i zwyrodnieniowych. Można temu zapobiec poprzez stosowanie
odpowiedniej diety.
Ważnym źródłem antyoksydantów może być właściwa dieta, która potrafi uzupełnić w organizmie
niedobory przeciwutleniaczy. Do podstawowych antyutleniaczy należy witamina C oraz zawarta w
oleju lnianym witamina E i karotenoidy. W organizmie witamina E jest umiejscowiona głównie w błonach
komórkowych i cząsteczkach lipoprotein, które chroni przed uszkodzeniami w wyniku możliwości ich utlenienia
przez wolne rodniki. Ochrona lipidów przez witaminę E sprowadza się do neutralizacji toksycznych
wolnych rodników. Witamina E może być pomocna wszędzie tam gdzie procesy utlenienia komórek organizmu
są procesami inicjującymi procesy chorobowe. Uważa się, że wolne rodniki odgrywają decydującą rolę
w patologicznych procesach wielu chorób z inicjowaniem chorób nowotworowych włącznie.
Odpowiednie dawki przeciwutleniaczy – naturalnych antyoksydantów zawartych w diecie
mogą powstrzymywać procesy chorobowe.
Należy unikać syntetycznych form witaminy E (występujących w przeróżnych specyfikach), bowiem
wchłanialność takich związków jest ograniczona, a w niektórych przypadkach nie została w ogóle stwierdzona.
Stosować wyłącznie formy naturalne.
Witamina E w wyjątkowo skutecznej naturalnej postaci jest zawarta w oleju lnianym. Wynika to z tego, że działanie witaminy E spożywanej w oleju lnianym jest synergiczne (spotęgowane).
Efekt synergii zostaje osiągnięty dzięki pozostałym innym związkom przeciwutleniającym, które zawiera
olej lniany. Należą do nich takie struktury jak: sterole, plastochromanol 8 i karoteny oraz inne antyoksydanty,
występujące w oleju w mniejszych ilościach. Dodatkowym składnikiem, dającym możliwość spotęgowanego
działania witaminy E jest wielonienasycony kwas tłuszczowy Omega – 3, którego olej lniany zawiera
ponad 52%. Kompozycja tych składników, pozwala wywołać, reakcję synergicznego i prozdrowotnego
działania wszystkich związków, które zawiera olej lniany. Podkreśla to wielu autorów. Wszakże przy
spełnieniu koniecznego warunku, gwarantującego, że zawarte w oleju lnianym składniki, występują w czynnej
formie biologicznej. Co oznacza, że w procesie ich pozyskiwania z nasion, nie zostały one zniszczone i
są nadal biochemicznie aktywne.

Olej Lniany Vis Natura wspomaga leczenie wielu chorób cywilizacyjnych
Wszystkie te związki – w aktywnej biochemicznie formie – zawiera Olej Lniany Vis Natura
Najlepszą kompozycję tworzy Sama Natura. Kto do Niej powróci, powróci do Zdrowia.

Jeden komentarz

  1. Oto chodziło. Gratuluje autorowi

Wstaw swój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *